Summer Sale - free shipping on all orders!
Personal menu
Ara

TPMS Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

TPMS Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

TPMS Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Soru: Endirekt ve Direkt TPMS sistemlerinin farkı nedir? Hangisi daha faydalıdır?

Cevap: Endirekt TPMS sistemi aracın ABS ve EPS sistemlerinden aldığı lastik tur bilgilerini değerlendirerek tur farklarından oluşan değişimi algılar ve bunu düşük lastik basıncı bilgi olarak araç kullanıcısına gösterir. Direct TPMS sistemi ise lastiğin içerisindeki basıncı canlı değer olarak ölçer ve basınç değerlerinde anormal ise bir düşüş algılandığında sürücüye düşük lastik basınç bilgisi verir. Bu durumda genel olarak direkt TPMS sistemlerinin daha iyi olduğudur. Günümüzde otomobil sektöründe bir çok araçta direkt TPMS sistemi tercih edilmektedir. Direkt TPMS sistemi kullanan markalara misal : 2014 sonrası Peugeot Citroen Renault Ford BMW ve Mercedes Endirekt TPMS Sistemi kullanan markalara misal : Seat, Skoda, Audi, Volkswagen. Özellikle Volkswagen ve Audi markalarında Direkt TPMS Sistemlerini de bazen görülmektedir

Soru: Lastik Basınç Sensörü Nedir?

Cevap: Lastik basınç sensörü araçların lastiklerinin iç kısmına genellikle siboba ekstradan e takılan veya lastiğin iç kısmının tabanına yapışık veya da jantın içerisi kısmına bir kelepçe ile tutturulmuş, pil ile çalışan ve radyo frekans (RF) sinyalleri ile araçlarda iletişime geçen lastiğin canlı değerlerini basınç ve ısı değerini ölçen bir üründür.

Soru: Neden her aracın TPMS sensörleri farklı? Bu sensörleri farklı kılan şey nedir?

Cevap: Araçlarda üreticiler ürettikleri araba modellerinde kullanılmak için sensörlerin içerisine protokol numaralarını işlerler. Bundan dolayı bir modelin sensörünü diğer modelden farklıdır Protokol numarası veya orijinal ekipman numarasını aracın kendine özgü lisansıdır, örneğin İngilizce konuşan bir kişi Rusça konuşulduğunda bunu anlayamıyor. Protokol numaraları da tam bu mantıkla çalışmaktadır. Bundan dolayı bir markanın çıkardığı bir modeldeki sensör başka bir modeline uymaz. Hatta bazı durumlarda benzer modelin değişik versiyonlarında bile bu protokol numaraları farklılık gösterebilir.

Soru: Sensör ID numarası nedir?

Cevap: Aracınızda Direkt TPMS varsa 4 lastiğinizde ve bazende isteğiniz ile 5. Lastiğininde TPMS Sensörleri bulunur. Bu sensörlerden her birinin ID (identification / Kimlik) numarası bulunur . Bunun olmasında ki en önemli iki neden ise; lastiklerinizinde konumun sensörün doğru yerdeki lastiği göstermesidir. Diğer sorun ise yan yana gelen iki araçta aynı protokol nolu TPMS sistemi olduğunda hangi sensörün hangi arabada olduğunun karıştırılmamasıdır.

Sensör ID numaraları araçlarınızın ECU (beyin)tanımlıdır. Sensör değişimlerinde yeni ID nolu araca tanımlanması veya teknik dil ile yeniden tanımlanması gerekir.

Soru: Araca lastik basınç sensörleri nasıl tanımlanır? (Yeniden tanıtma İşlemi)

Cevap: Araçlarınızda lastik basınç sensörü arızalarında takılacak yeni sensör farklı bir ID numarası varıdır i bu ID numarasının araca tanımlanması (Yeniden tanımlanması ) gerekmektedir. Bu işlem araç marka ve modellerine göre değişmektedir. Bu işlem şöyle sıralanır:

OBDII: Aracınızın ECU beyine OBDII konektörü ile TPMS özelliği olan cihazlar ile ID numarasının değiştirilmesi işlemine denir.

Autorelearn: Otomatik yeniden tanımlanması , sizin işlem yapmanıza gerek kalmadan yeni sensörlerinizin araç tarafından algılanmasına denir. Aracınız eski sensör ID numaralarını algılayamadığı zaman aynı protokol numaralı yeni sensör arması ve ilk tanıdığı sensörleri tanır.

Manuel Relearn: Bu sistem araçların menüsüne girip lastik basınç sensörlerini yeniden tanımla işlemi ile yapılır . Bu durumda araçlar eski sensörlerini hafızadan siler ve yeni algıladığı sensörleri tanımlar.

Triggering: Tetikleme ile yapılan yeniden tanımla bu şekilde çalışır; araçların menüsünde lastik basınç sensörlerini yeniden tanıtma ile olur . Araçlar bu işleme hazır olduğunda sizi korna ile ikaz eder. Sol ön lastikten başlayarak sırasıyla sağ ön, sağ arka ve sol arka lastikler bir TPMS cihazı ile kodlanır. Bu kodlama ile araç doğru konumlardaki sensörleri ID numaraları ile algılar ve yeniden tanımış olur.

Soru: Universal Sensör ne demek?

Cevap: Piyasada yüzlerce orijinal ekipman TPMS üreticisi ve binlerce TPMS protokol numarası bulunmaktadır. Bu süreç sürücülerin bir arıza olduğunda doğru sensöre ulaşmasını zorlaştırır bu durumda orijinal tpms basınç sensörleri yüksek fiyatlara mal olur

Bu süreçte son kullanıcı maliyetleri düşürmek için universal sensörler piyasaya sunulmuştur. Bu sensörleri içlerine protokol id leri yoktur . Yazılım yüklemeye hazır bu sensörler kullanılacakları zaman içlerine kullanılacakları aracın canbus protokolleri kodlanıp araca uyum sağlarlar. Böylece bir TPMS sensörü üreticisinin bir veya bir kaç çeşit universal sensörü bir çok araca göre programlanabilir ve ve maliyetler düşmektedir.

Soru: Orijinal ekipman lastik basınç sensörü mü yoksa universal lastik basınç sensörü mü? Hangisi daha iyi?

Cevap: Araçlarda bulunan orijinal tpms sensörleri bozulduğunda fiyat araştırması yaptığınızda orijinallerin fiyatlarının bayağı yüksek olduğunu fark edersiniz bu yüzden universal TPMS ürünleri maliyet daha uygun olduğu için daha çok talep görür sonuç itibari ile sensörlerin içindeki id numaraları yani içindeki yazılımlar hariç kalite hep aynıdır.

Başka bir durum ise yazlık ve kışlık lastik jant seti kullanan sürücüler için önemlidir. Orijinal ekipman sensörlerin ID numaralarını başka bir orijinal ekipman lastik basınç sensörüne kopyalayamazsınız. Fakat bu işlemi yani orijinal ekipman lastik basınç sensörlerinizin ID numarasını universal lastik basınç sensörlerine kopyalayabilirsiniz. Böylelikle mevsim değişimlerinde aracınızda kullanacağınız lastik setlerinde bulunan TPMS sensörlerinin ID numaraları birbirinin aynısı olacaktır ve aracınız bu değişimi anlamadan TPMS sisteminiz kusursuz çalışacaktır.

Soru: Lastik basınç sensörlerinin ömrü nedir?

Cevap: Lastik basınç sensörleri içlerinde bulunan bir pil ile çalışır. Araç hareket halindeyken sensör bu hareketliliği algılar ve sinyal gönderir. Bunun dışında araç park halindeyken sensörler uyku moduna geçer ve kendini kapatır. Böylelikle sensörlerin ömrü uzar.

Kısacası bir sensörün ömrü aracın kullanımına göre değişkenlik göstermektedir ve bu 6 ile 8 sene olarak belirtilmektedir.

Soru: Lastik basınç sensörleri nerede değiştirebilirim?

Cevap: TPMS Arıza tespit cihazı yada TPMS kodlama cihazı olan her serviste yapabilirsiniz.

Soru: Aracımın TPMS ikaz lambası yanıyor. Ne yapmalıyım?

Cevap: Aracınızın TPMS ikaz lambası size iki durumda ikaz eder.

Aracınızı ilk çalıştırdığınızda yanıp sönüyor ve sonrasında devamlı yanıyor ise: Aracınızın bir veya birden fazla TPMS sensöründen sinyal alınamıyor demektir. En yakın TPMS uzmanı lastik servisine götürmeniz gerekmektedir.

Aracınızı ilk çalıştırdığınız andan itibaren direkt olarak TPMS ikaz lambası yanıyorsa Aracınızın lastik basınçlarında bir sorun var demektir. En kısa sürede aracınızın lastik değerlerini kontrol ediniz. Eğer hala içerisinde yeterli hava var ise en yakın lastik servisine dikkatli bir şekilde gidiniz.

Sizlerde lastik basınç sensörü ya da farklı bir konu da bilgi almak istiyorum diyorsanız; 0850 755 02 30 numaralı telefondan ya da

Nitro Mekatronik Web Sitesi üzerinden bilgi edinebilirsiniz

Yorumunuzu bırakın