Autel Cihazları Genel Tanıtımı ve Fonksiyonları
Autel cihazları universal bir arıza tespit cihazlarıdır.
Autel cihazlarını, Diagnostic ve TPMS olmak üzere iki kategoride inceleyebiliriz. Ayrıca Autel’in kendi üretimi lastik basınç sensörü olan MX-sensör’de bulunmaktadır.
TPMS (Lastik basınç sensörü ) işlemleri için;
- MaxiTPMS TS608
- MaxiTPMS TS508
- MaxiTPMS TS408
- MaxiSYS MS906TS
- MaxiTPMS TS601
- MaxiTPMS TS501
- MaxiTPMS TS401
- MaxiTPMS Pad
- MaxiCheck MX808TS cihazları kullanılmaktadır. Yani MaxiTPMS serisi cihazlar ve sonunda TS eki olan cihazlar TPMS işlemlerini yerine getirebilmektedir.
MaxiTPMS TS608 ve Maxisys MS906TS cihazı hem arıza tespit hem TPMS cihazıdır. Diğer TPMS cihazları sadece TPMS işlemleri içindir.
LASTİK BASINÇ SENSÖRÜ NEDİR?
Lastik basınç sensörü 2007 yılından itibaren günümüzdeki araçların tümünde kullanılmaya başlamıştır. Üst segment bazı araçlarda ise 1998 yılından itibaren kullanılmaktadır. Aracı satın aldığınızdan itibaren lastik basınç sensörlerinin kullanım ömrü yaklaşık 5-6 yıldır, bu süre dolduktan sonra lastik basınç sensörlerinin içerisinde bulunan pil ömrünü tamamlamakta ve lastik basınç sensörü kullanılamaz hale gelmektedir. Lastik basınç sensörlerinin kullanım ömrü dolduktan sonra araç göstergesinde TPMS arıza lambası yanmaktadır.
TPMS arıza lambası yanması durumunda, öncelikle aracınızın lastik basınçlarını kontrol edin, eğer lastik basınçları düştü ise lastikleri şişirin. Bazı araçlarda bu şişirme işleminden sonra arıza lambası kısa bir deneme sürüşünden sonra kendiliğinden sönmektedir. Eğer arıza lambası sönmediyse aracınızı en yakın servise götürün. Arıza lambası eğer Lastik basıncının düşüklüğünden kaynaklanmıyorsa, muhtemelen lastik basınç sensörünüzün ömrü sona ermiştir. Ve aracınızın lastik basınç sensörünün değiştirilmesi ve yeni lastik basınç sensörünün aracınıza tanıtılması gerekmektedir.
Autel MX-Sensör
Autel mx-sensör üniversal lastik basınç sensörüdür. Yani piyasadaki araçların %98’ine uyumludur.
AUTEL İLE TPMS PROGRAMLAMA NASIL YAPILIR?
Lastik basınç sensörünün değişimi yapıldıktan sonra aracınızın elektronik hafızası (ECU) içerisine değişimin kaydedilmesi gerekmektedir.
Autel TPMS cihazları ile lastik basınç sensörlerini araca tanıtmanın birkaç farklı yöntemi vardır;
Yeni TPMS sensörünün ID’sini Aracınızın ECU hafızasına tanıtarak.
Eski TPMS sensörünün ID’sini Autel Mx-sensöre yazarak.(Bu yöntemde TPMS’nin araç ECU’suna tanıtılmasına ihtiyaç yoktur.)
Autel Mx-sensöre yeni bir ID oluşturulup bu ID’nin araç ECU’suna tanıtarak.
Yani Autel Mx- sensör aldığınızda eski sensörünüzün ID’sini direk olarak Mx-sensöre yazarak bu sensörü lastiğe takmanız ve TPMS arıza lambasını sıfırlamanız yeterli.
Autel arıza tespit cihazları ile eski TPMS sensörün ID’sinin yeni Autel Mx-sensöre yazılmasının birkaç farklı yöntemi bulunmaktadır;
Eski sensör ID’sinin Autel MAxiTPMS cihazları ile manuel olarak yeni Mx-sensöre yazdırılması.
Eski sensör ID’sinin Autel MAxiTPMS cihaları ile RF olarak okunup yeni Mx-sensöre yazdırılması.
Eski sensör ID’sinin OBD soketinden okunarak yeni Mx-sensöre yazdırılması.
Not: Bu yöntemlerin dışında eğer eski lastik basınç sensörünüzün ID’sine ulaşamıyorsanız, Autel TPMS cihazları ile Autel mx-sensörüne ID atayıp aynı cihazla aracın ECU’suna tanıtabilirsiniz.
Bu işleme lastik basınç sensörü uyarlama denilmektedir. Eğer ki lastik basınç sensörü değiştirildikten sonra tanıtma işlemi yapılmazsa sensör devreye girmeyecek ve işlevselliğini kaybedecektir.
Lastik basınç sensörü (TPMS) değiştirildikten sonra muhakkak eşleştirme işlemi yapılmalıdır. Bu işlem sensör içerisinde bulunan RF-ID sinyaller ve Lastik Basınç Sensörü kodlama cihazları aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Tedariğini sağladığımız Autel Universal Lastik Basınç Sensörü kodlama cihazları ile TPMS kodlama işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Autel Otomotiv Diagnostik Analiz Sistemleri
Bu cihazlar araçların arıza tespitlerini yapmak ve servis ışıklarını sıfırlama amacıyla yapılmıştır. Bu fonksiyonların hepsini kapsamlı bir şekilde kapsamaktadırlar. Autel arıza tespit cihazları ve yapabildikleri ilave işlemler aşağıdaki gibidir;
- MaxiSys
- MaxiSys Pro(BMW Modul programlama ve Mercedes SCN kodlama)(ECU kodlama ve programlama)
- MaxiSys Elite(BMW Modul programlama ve Mercedes SCN kodlama) (ECU kodlama ve programlama)
- MaxiSys MS906
- MaxiSys MS906BT(ECU kodlama)
- MaxiSys MS906TS(ECU kodlama)
- MaxiSys CV (Ağır vasıta)
- MaxiDAS DS808(Otomotive Diagnostik Analiz Sistem)
Özel üretim cihazlar;
- MaxiCheck MX808
- MaxiCheck MX808TS
- MaxiCheck Pro(Elektronik fren calipeleri, EPB/SBC kodları okuma, ECU ve fren servis ışığı kapatma,
yağ servis ışığı resetleme, servis zamanı sıfırlama, SAS resetleme vb.)
Autel arıza tespit cihazlarındaki menüler ve anlamları;
Diagnostics: Arıza tespitinin yapıldığı menüdür , içerisine girdiğinizde markalar bulunmaktadır. Ayrıca ekranın üzerinde bulunan VIN sekmesinden aracın şasesini otomatikman çekebilirsiniz.
Service: Bu menüden servis resetleme işlemlerini yerine getirebilirsiniz.
Shop manager: Araç geçmişi, Tamirhane bilgileri ve müşteri bilgileri gibi menüleri içermektedir. Bu sekme sayesinde servis ustası müşterilerinin arıza geçmişini kaloyca takip edebilmektedir.
Update: Güncellemenin yapıldığı sekme.
VCI manager: Bleutooth eşleşmesi buradan yapılıyor.
Support: Bu menüden teknik destek alınabiliyor ve data loging işlemi yapılabiliyor.(Yani feedback gönderiliyor)
Remote desk: Uzaktan bağlantı ile destek alınabiliyor. (QuickSupport)
Quicklink: Bazı internet sitelerine hızlı bağlantı sağlanıyor.
Function viewer: Buradan hangi araçtan hangi fonksiyonları destekliyor bakabilirsiniz.
MaxiScope: Osiloskop özelliği
Remote Diagnosis: Uzaktan bağlantıyla arıza tespiti imkanı sağlar
Digital inspection: Bu menüden inspection kamera ile ayrıntılı kontrol yapabilirsiniz.
Nitro bilişim olarak autel ürünlerinin Türkiye resmi distribütörlüğünü yapmaktayız.
Sizlerde lastik basınç sensörü ya da farklı bir konu da bilgi almak istiyorum diyorsanız; 0850 755 02 30 numaralı telefondan ya da Web Sitesi üzerinden bilgi edinebilirsiniz.